SAPP: Beri laporan MA63 kepada umum

Kota Kinabalu, Isnin, 23 November 2020

Laporan pemerintah mengenai MA63 harus dihebahkan kepada masyarakat agar rakyat dapat mengikuti dan menilai pelaksanaan Perjanjian Malaysia. Penilaian awam terhadap kemajuan pematuhan MA63 akan membuat pemimpin dan peguam pemerintah tetap berada di landasan yang betul.

Hanya apabila rakyat, ahli politik, akademik dan penjawat awam, termasuk hakim, mengetahui sejauh mana ketidakpatuhan terhadap MA63, negara ini secara keseluruhan akan dapat bergerak bersama-sama antara satu sama lain ke arah pematuhan penuh perjanjian yang memimpin kepada pembentukan Malaysia.

Untuk menjauhkan pandangan awam berkaitan laporan MA63 adalah seperti membiarkan parti pemerintah berpuas hati dan mengambil masa manis mereka sendiri. Kerajaan yang dipimpin Perikatan seharusnya tidak bersikap seperti bekas pemerintah Pakatan Harapan yang enggan mendedahkan laporan MA63. Di bawah Pakatan sebelumnya, apa yang diperoleh rakyat adalah jaminan retorik bahawa Perdana Menteri ketika itu akan berbincang dengan Ketua Menteri Sarawak dan Sabah. Amalan masa lalu untuk melindungi laporan MA63 dari penilaian awam jelas tidak memuaskan dan tidak sampai ke mana-mana.

Sudah lebih 57 tahun sejak perjanjian itu ditandatangani. Dua generasi telah berlalu. Pelaksanaan MA63 sepenuhnya sudah lama tertangguh. Seharusnya tidak ada lagi jawatankuasa teknikal yang akan menguburkan MA63 dalam keburukan birokrasi.

Jaksa Peguam harus menyusun undang-undang baru sekarang

Sebagai gantinya, Sabah dan Sarawak dan Jabatan Peguam Negara Persekutuan harus sekarang menggubal Akta baru Parlimen dan enakmen Negeri baru untuk memberi kesan kepada pematuhan MA63.

SAPP telah menyokong pematuhan MA63 selama satu dekad. SAPP juga menyokong kes kepentingan awam terhadap kerajaan negeri Persekutuan dan Sabah untuk memaksa kerajaan melaksanakan janji mengenai Borneonisasi dalam perkhidmatan awam di Sabah.

Salah satu komentar menakutkan seorang hakim mahkamah dalam kes Borneonisasi adalah bahawa tidak ada undang-undang (Akta Parlimen) mengenai Borneonisasi. Oleh yang demikian, dia berpendapat bahawa kedua-dua pejuang Sabahan (bekas polis Bernard Fung dan bekas guru Nazib Maidan) tidak memiliki hak untuk menuntut pemerintah Persekutuan untuk melaksanakan Borneonisasi. Nampaknya hakim itu hanya bergantung pada Akta Parlimen. Dia telah mengabaikan kekuatan undang-undang perjanjian antarabangsa, juga dikenali sebagai Perjanjian Malaysia 1963.

Datuk Yong Teck Lee
Presiden, SAPP

Author: Johnny Chin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *