Yong: Ahli Parlimen Bintulu hanya menyuarakan kekecewaan orang

Kota Kinabalu, Sabtu, 14 November 2020
Ucapan “DG takut mati” oleh Ahli Parlimen Bintulu, Dato Seri Tiong King Sing, di parlimen harus dipandang secara positif bahawa semakin banyak orang yang menyatakan secara terbuka meningkatnya kekecewaan yang dirasakan oleh rakyat.

Ahli Parlimen Bintulu itu bercerita mengenai kes tragis abu mangsa pembunuhan rogol dari Sarawak yang dibawa pulang dari Taiwan ke Sarawak semasa transit di KLIA. Nampaknya, keluarga mangsa terpaksa menjalani kuarantin selama 14 hari di KLIA walaupun keluarga tersebut telah  diuji negatif terhadap Covid-19 di Taiwan yang merupakan salah satu daripada beberapa tempat di dunia yang berjaya mengatasi wabak tersebut. Sesungguhnya, persoalan yang berterusan di kalangan masyarakat adalah, mengapa ada keperluan untuk mengkuarantin beberapa orang yang telah diuji negatif untuk Covid-19?

Ini tidak bermaksud bahawa rakyat tidak menyokong penuh dan menghargai pengorbanan dan kerja keras barisan hadapan kesihatan dan keselamatan yang menjalankan tugas yang sangat sukar. Sudah tentu, kita benar-benar menghargai barisan depan.

Tetapi, kadang-kadang, masyarakat merasa bingung dengan jaminan berulangkali dari Ketua Pengarah bahawa kemudahan perubatan, PPE (peralatan perlindungan diri), dan tenaga kerja adalah mencukupi ketika orang-orang di lapangan mengetahui bahawa perkhidmatan perubatan terlalu terbeban.

Kadang-kadang, pernyataan berani pentadbir tertinggi tidak sesuai dengan kenyataan keras di lapangan. Realiti yang keras dihadapi bukan hanya oleh perubatan tetapi juga kesejahteraan dan oleh barisan hadapan keselamatan itu sendiri. Oleh kerana barisan depan tidak dibenarkan bersuara, mereka berharap ahli politik seperti wakil rakyat mereka dapat bersuara bagi pihak mereka.

Kita tidak harus menunggu satu lagi tunjuk perasaan secara agresif seperti yang berlaku di Lahad Datu minggu lalu ketika ratusan penduduk yang lapar dan menderita membuat demonstrasi marah terhadap halangan polis terhadap sekatan berterusan yang menjadikan kawasan perumahan mereka menjadi “penjara besar”.
Kekacauan dan pengabaian undang-undang serta kekalutan hanya terlerai apabila pihak keselamatan mengumumkan penarikan sekatan tersebut. Nampaknya sekatan itu ditekankan oleh pihak berkuasa perubatan tanpa mendapatkan pandangan pihak keselamatan dan pentadbir tempatan.

Penduduk tersebut kehilangan kesabaran dan ketabahan mereka ketika menonton di televisyen bahawa lokasinya telah diperpanjang dua hingga empat minggu lagi. Jelasnya, sebilangan penduduk panik dan menjadi marah apabila tidak melihat harapan untuk mendapatkan makanan dan bekalan untuk keluarga mereka. Ini adalah reaksi asas manusia yang semestinya boleh diramalkan oleh pihak perubatan. Sekarang, sepuluh bulan setelah wabak itu, pihak berwajib, harus menyedari bahawa impak dari sekatan akan lebih merosakkan daripada virus itu sendiri jika sekatan itu dipanjangkan berulang kali.

Di Kota Kinabalu, sebilangan orang yang dikuarantin di rumah tidak dapat keluar rumah untuk membeli makanan. Tetapi pihak berwajib dan pihak berkuasa tempatan tidak tahu siapa yang diarah kuarantin di rumah. Sebaliknya, pihak berkenaan meminta orang-orang yang dikuarantin untuk meminta bantuan makanan kepada pihak berwajib. Mengapa ia menjadi sukar bagi pihak kesihatan untuk memaklumkan secara terus pihak berkuasa tempatan mengenai orang-orang yang telah dikuarantin dan alamatnya agar bantuan makanan dapat dihantar secepat mungkin?

Datuk Yong Teck Lee,
Presiden SAPP, bekas Ketua Menteri, ADUN (Dilantik)

Author: Johnny Chin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *