Kepayan JKDB, Kapitan Cina harus melapor kepada DBKK dan bukannya Majlis Penampang

4626-1526165894

Kota Kinabalu, 4 November 2020: Pemimpin masyarakat setempat seperti Kapitan Cina, JKDB bagi kawasan Kepayan yang merangkumi perumahan kos rendah Kepayan Ridge, kawasan rumah kedai harus dilaporkan dan bertugas kepada DBKK dan bukannya Majlis Penampang, kata Chong Pit Fah.

Chong, yang merupakan naib presiden Parti Maju Sabah (SAPP), berpendapat bahawa ini adalah kerana kawasan Kepayan ini berada di bawah bidang kuasa Dewan Bandaraya KK (DBKK), mengenai urusan dan perkhidmatan seperti pengumpulan sampah, pemotongan rumput, kebersihan dan sebagainya. Adalah logik dan praktis apabila pemimpin masyarakat Kepayan ini melaporkan secara langsung, dan terlibat dalam pertemuan, perundingan dan sebagainya dengan DBKK. Selain itu, kawasan Kepayan ini berada di bawah kawasan perkadaran DBKK mengenai cukai pintu, termasuk pelesenan dan lain-lain, tambahnya.

“Jawatankuasa Pembangunan Komuniti Bandar (JKDB) ini adalah “mata dan telinga kerajaan” dari segi keselamatan, kesejahteraan dan pembangunan wilayahnya. Adalah sangat penting agar para pemimpin ini dikembalikan dari Majlis Penampang ke bidang kuasa DBKK,” kata Chong.

Difahamkan, pentadbiran terdahulu meminta agar pemimpin komuniti ini ditempatkan di bawah bidang kuasa Majlis Penampang.

“Perkara ini harus ditangani secepat mungkin untuk menghindari kekeliruan dan melicinkan pentadbiran bagi mengatasi masalah masyarakat,” tegas Chong.

Author: Johnny Chin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *