Kementerian Kesihatan Negeri Warisan hanyalah pertindihan dan peniruan

4713-51084587

Kota Kinabalu, 12 Oktober 2020

Seruan untuk melantik menteri kesihatan, sebuah kementerian yang dibuat oleh pemerintah Warisan-plus sebelumnya selama dua tahun tidak perlu dan hanya penggandaan tugas.

Sebenarnya, Kementerian Kerajaan Tempatan Sabah selalu bertanggungjawab terhadap kesihatan awam di bawah Ordinan Kesihatan Awam 1960 dan Ordinan Kerajaan Tempatan 1961. Kementerian ini sebenarnya mempunyai kuasa untuk menguatkuasakan peraturan dan menyabitkan kesalahan bagi pesalah yang melanggar undang-undang dalam membendung penyebaran berjangkit penyakit.

Tidak perlu disebut “menteri kesihatan” yang berpura-pura menjadi Menteri Kesihatan persekutuan (yang bertanggungjawab untuk perkhidmatan Perubatan dan hospital dll.)

‘Menteri Kesihatan Sabah’ yang disebut tidak mempunyai klinik, hospital, doktor atau kakitangan perubatan di bawah kementeriannya.

Itulah sebabnya semasa gelombang pertama Covid-19 pada bulan Mac hingga Juni tahun ini, Menteri Kesihatan Warisan / DAP “hilang dari radar tindakan”.

Jawatan “Menteri Kesihatan Sabah adalah berlebihan dan berpura-pura bahawa dia setaraf dengan menteri kesihatan persekutuan”.

Pelantikan Datuk Seri Masidi Manjun baru-baru ini sebagai jurucakap rasmi kerajaan negeri mengenai Covid-19 adalah tepat kerana Masidi mengetuai Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan.

Selanjutnya, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Covid-19 telah ditubuhkan mulai 1 Oktober. Jawatankuasa ini, yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah, telah merangkumi Jabatan Perkhidmatan Perubatan Persekutuan dan agensi kesihatan awam yang lain.

Datuk Yong Teck Lee
Presiden SAPP

Author: Johnny Chin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *