Edward: Kerajaan GRS tidak akan mengulangi kesilapan Warisan

Kota Kinabalu, 11 Oktober 2020: DAP harus berhenti menuduh keputusan kerajaan GRS mengenai penggantian 2, 800 ketua kampung di seluruh negeri sebagai tindakan yang tidak bertanggungjawab.

Kerajaan GRS adalah pemerintah yang proaktif dan telah memerhatikan kesilapan dan kelemahan pemerintahan Warisan plus sebelumnya dan tidak akan mengulanginya.

“Adakah saya perlu mengingatkan Jannie Lasimbang bahawa ia adalah kementerian undang-undang dan Hal Ehwal Anak Negeri yang memberhentikan 2,800 ketua kampung pada bulan Mei 2018. Dan untuk memburukkan lagi keadaan, menambah lebih banyak penderitaan dan masalah, proses penggantian ditangguhkan  lebih lama lagi daripada enam bulan yang telah melumpuhkan keseluruhan sistem,” kata Edward.

Jannie mungkin mempunyai ingatan singkat mengenai peristiwa yang hanya dua tahun yang lalu tetapi ini tidak boleh dijadikan alasan untuk sekarang mendakwa bahawa pemerintah GRS mengganti 2,800 ketua kampung yang ganjil di seluruh negeri tanpa pertimbangan sewajarnya, kata Edward Dagul.

Edward, yang merupakan Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) mengingatkan bahawa amalan menyelaraskan pemimpin akar umbi dengan pemerintah hari ini adalah untuk memastikan dasar dilaksanakan dengan cekap. Ini adalah proses wajib untuk mengkaji dan jika perlu, untuk mengganti pemimpin masyarakat yang dilantik secara politik seperti ketua kampung dan lain-lain dalam setiap pertukaran pemerintahan dan setelah berunding dengan pihak berkuasa yang tepat dan pemimpin akar umbi.

“Fokus langsung pemerintah GRS adalah untuk mengurangkan pandemi Covid-19 dan pemulihan ekonomi di Sabah. Oleh itu, memandangkan kabinet hanya dilantik beberapa hari yang lalu, beri ruang masa kepada GRS. Kami yakin bahawa keseluruhan proses pelantikan ketua kampung (Ketua Kampung) akan diselesai kurang dari enam bulan,” kata Edward.

Author: Johnny Chin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *