Gee: Provokasi Filipina tidak dapat diterima

KOTA KINABALU, 20 September 2020: Calon Perikatan Nasional untuk N21 Luyang, Gee Tien Siong, mengatakan provokasi berulang-ulang Filipina terhadap kedaulatan Sabah sama sekali tidak dapat diterima.

Katanya, terdapat banyak pendatang Filipina, termasuk mereka yang menetap secara haram di Sabah dan tindakan Filipina itu akan menyesatkan, menimbulkan harapan palsu di kalangan rakyat Filipina di negeri ini, mereka akan menjadi lebih berani dan menimbulkan ancaman terhadap ketenteraman dan keselamatan sosial kita.

Pada 13 Oktober tahun lalu, sebilangan besar warga Filipina berkumpul di sekitar Dewan Masyarakat Luyang menimbulkan kekecohan penduduk Luyang. Ini mencerminkan bahawa pemerintah Warisan kurang mengambil serius masalah ini. Pengundi mesti arif dan menganalisis dengan teliti parti mana yang lebih baik dan siapa calon yang tepat, ”kata Gee, yang merupakan Naib Presiden Parti Progresif Sabah (SAPP) semasa kempen walkabout di Tamu minggu Street Street.

Dia lebih suka tidak mengkritik lawannya, karena mereka menjadi calon sudah menjadi tanggungjawab sosial.

Gee menekankan bahawa dia akan memenuhi janji kempennya kepada pengundi Luyang dengan tindakan praktikal dan bukan seseorang yang mencari populariti internet sahaja.

Di tengah pandemi Covid-19, penduduk Luyang juga menghadapi ancaman demam Denggi, akibat nyamuk berkembang di saluran air yang tersumbat. Dia mengatakan ini akan menjadi keutamaan pertama setelah dia terpilih, untuk menyelesaikan masalah saliran perparitan sebagai ADUN.

Dia melihat banyak calon dari pelbagai parti politik menghantar risalah bersama untuk berkongsi pendapat politik semasa berjalan di mana penyokong mereka memakai pakaian dengan pelbagai reka bentuk dan warna, menjadikan Gaya Street kelihatan lebih bersemangat dan meriah dalam tempoh kempen ini.

Ketika mengulas mengenai PRU16, dia yakin semua pihak tidak terkeculi dari kampen pilihan raya tetapi dia ingin mengingatkan agar semua orang mematuhi SOP dengan ketat semasa wabak ini.

“Oleh kerana kes Covid-19 menunjukkan tanda-tanda peningkatan baru-baru ini, orang mesti lebih berhati-hati, mencuci tangan dengan kerap, memakai topeng dan menjaga jarak fizikal dan lebih berhati-hati pada hari pengundian,” Gee mengingatkan.

Author: Johnny Chin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *