Yong: Hubungan Calon Warisan terlalu membimbangkan

Kota Kinabalu, Rabu, 16 September, 2020
Terlalu banyak persoalan yang merisaukan mengenai pemilihan calon Warisan Sekong penuh kontroversi yang melibatkan seluruh parti Warisan. Walaupun calon telah menafikan bahawa dia bukan seorang pengganas,tetapi dia juga mengaku telah membuat sumbangan yang menyebabkan dia ditahan oleh polis Malaysia untuk langkah pencegahan.

Kepada siapa sumbangan itu dibuat?

Hansard Parlimen oleh MP Semporna

Oleh kerana ketua Warisan mendakwa bahawa dia telah melakukan pemeriksaan latar belakang terhadap calon, dia harus menyatakan siapa penerima sumbangan, tujuan dan jumlah yang disumbangkan.

Sumber keselamatan disyaki mempunyai kaitan dengan Filipina

Menurut Perpustakaan Awam Diplomasi AS yang diterbitkan di Wikileaks, “Malaysia membebaskan 11 Tahanan dengan kaitan pengganas masa lalu”, bahagian yang relevan dalam laporan tersebut menyatakan bahawa: –

“Bekas tahanan Alias Sani juga memiliki hubungan dengan Hambali dan diketahui telah memberikan bantuan material kepada pejuang yang dalam perjalanan ke Filipina.” Ini terkandung dalam laporan keselamatan bertarikh 19 Oktober 2006 dari Kedutaan AS di Kuala Lumpur ke negara asal mereka. kaitannya dengan Filipina terlalu jelas untuk terlepas pandang.

Laporan daripada Wikileaks

Apa itu Wikileaks?

Wikileaks adalah organisasi antarabangsa yang menerbitkan media rahsia yang diasaskan oleh Julian Assange, seorang aktivis internet Australia, pada tahun 2006. Ia menjadi perhatian global pada tahun 2010 ketika menerbitkan kebocoran bersiri yang diberikan oleh seorang penganalisis perisikan Tentera A.S.

Siapa Hambali?

Menurut Wikipedia dan sumber-sumber lain, Hambali, yang dijuluki “Osama bin Laden dari Asia Tenggara”, menjadi terkenal di dunia antarabangsa setelah pengeboman kelab malam Bali tahun 2002 di mana 202 orang meninggal. Tertangkap dalam operasi bersama oleh polis AS dan Thailand pada tahun 2003, dia kini dipenjarakan di kem Teluk Guantanamo yang mempunyai keselamatan tinggi. Dia dilaporkan ingin mewujudkan empayar kekhalifahan di seluruh Asia Tenggara yang merangkumi Malaysia, Singapura, Brunei, Indonesia dan Filipina Selatan.

Terlalu banyak kejadian bersama

Dalam dua tahun kekuasaannya, pemerintah Warisan telah membenarkan pum boat, mengenalpasti sebuah pulau untuk PTI, menghalalkan penempatan setinggan haram, mencadangkan PSS untuk orang asing semasa berhadapan tuduhan Projek IC 2.0. Pemimpin Warisan juga memberi alasan tipis bahawa Filipina tidak mahu menerima warganegara mereka yang dihantar pulang dari Malaysia.

Suatu petang pada 13 Oktober 2019, beratus-ratus orang warga asing telah berkumpul di dewan komuniti Luyang menunggu Kedutaan Filipina mereka mengeluarkan dokumen. Bagaimana kerajaan luar boleh mengeluarkan pasport dan dokumen perjalanan kepada warganegara mereka di Sabah ketika mereka tidak mempunyai konsulat di Sabah? Tidak ada negara yang akan membenarkan pelanggaran kedaulatan mereka.

Hanya setelah saya menghantar gambar warga asing yang berkerumun di Dewan Luyang kepada pihak berkuasa, orang ramai itu bersurai.
Bagaimana perkara ini boleh dibiarkan berlaku? Tidak seorang pun, termasuk Ketua Menteri, atau Menteri / Adun dari Luyang yang berani mengatakan apa yang terjadi.

Kemudian, ketua Warisan memberitahu kerajaan persekutuan Malaysia untuk berbincang dengan Filipina mengenai tuntutan Filipina terhadap Sabah, seolah-olah dia mengakui tuntutan tersebut. Beberapa hari kemudian, Filipina mengumumkan jabatan khas untuk meneruskan tuntutan mereka ke Sabah. Pada 5 April 2016, di Parlimen, ketua Warisan yang sama, yang merupakan anggota parlimen Semporna, telah mengemukakan cadangan keterlaluan untuk membiarkan tuntutan Filipina terhadap Sabah dibawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Suspek JI Alias Sani

Dengan semua fakta sukar ini, mengapa Warisan masih memilih orang ini sebagai calonnya? Mengapa Ahli Dewan Undangan Negeri (Arifin Asgali yang merupakan Menteri Muda yang bertugas di Dewan Bandaraya Kota Kinabalu) digugurkan sebagai calon yang memihak kepada calon baru ini? Berbanding dengan banyak calon Warisan lain yang mempunyai skandal perampasan tanah, tuduhan rasuah dan kehilangan YB, Arifin tidak diketahui mempunyai skandal. Namun ia dijatuhkan untuk memberi jalan kepada seseorang yang latar belakangnya boleh menjadi kontroversi. Kenapa?

Datuk Yong Teck Lee
Bekas Ketua Menteri, Sabah
Kapsyen: Yong memegang salinan laporan Wikileaks

Author: Johnny Chin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *