Edward : Empangan Papar – Dapatkan pandangan pihak berkepentingan

Sudah jelas bagi semua orang untuk melihat bahawa pemimpin Warisan tidak  mempunyai naluri dan jelas tidak memahami keperluan dan aspirasi akar umbi, kata Edward Dagul, Timbalan Presiden SAPP, hari ini dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sebagai tindak balas kepada siaran akhbar yang dibuat oleh Hj. Ahmad Hassan, ketua bahagian Warisan Papar merangkap Ahli Parlimen Papar.

“Bagaimana dia boleh mengatakan bahawa hanya sekumpulan minoriti yang menentang empangan yang dicadangkan itu? Adalah satu pembohongan bila mengatakan hanya kumpulan kecil dari Kampung Terian, Penampang yang membantah kerana ada banyak lagi sebenarnya yang menentang cadangan empangan dan terbukti dengan kehadiran mereka dalam perhimpunan aman “Bantah Empangan Papar” di Kaiduan, Papar pada Sabtu, “tambahnya.

“Sekiranya MP Papar menegaskan bahawa empangan Papar adalah jalan keluar untuk agenda perindustrian daerah, maka masyarakat harus diberitahu tentang apa yang ada dalam program perindustrian Papar? Sektor industri mana yang terlibat yang memerlukan pembinaan Empangan Mega yang akan merobohkan kediaman, mata pencarian dan tanah pusaka seluruh masyarakat? “

Jumlah bangunan kediaman dan komersial mestilah berpuluh ribu untuk membenarkan pembinaan Empangan Papar, struktur empangan Mega setinggi 300 meter yang dilaporkan, ulas Edward.

Sekiranya empangan ini dibina, sekitar 12 kampung akan ditenggelami oleh empangan ini, yang akan melibatkan lebih dari 3000 penduduk kampung yang tinggal di dalam dan sekitar kawasan pedalaman. Ia juga akan memusnahkan biodiversiti Ulu Papar yang kaya, sebahagian dari Unesco Crocker Range Biosphere Reserve.

Daripada membuta tuli mencadang empangan Papar, berkomunikasilah dengan penduduk kampung yang berkenaan dan menganalisis alternatifnya terlebih dahulu, kata Edward.

Oleh Edward Dagul
Timbalan Presiden SAPP

Author: SAPP Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *