PN-SAPP, permulaan baru

Kota Kinabalu, Jumaat, 28 Ogos 2020

Mesyuarat Majlis Tertinggi Parti Progresif Sabah hari ke-196 hari ini mengucapkan terima kasih kepada Perikatan Nasional kerana menerima SAPP sebagai ahli PN. Majlis Tertinggi, pada pertemuan sebelumnya pada 9 Ogos 2020 telah memutuskan sebulat suara untuk bergabung dengan Perikatan Nasional.

Ini kerana SAPP dapat melihat bagaimana kepemimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang begitu tenang dan berkesan telah mengembalikan keharmonian dan kedaulatan undang-undang dalam pentadbiran Malaysia.

SAPP percaya bahawa PN dapat menyelamatkan Negeri Sabah dan Malaysia dari tuntutan Filipina / Sulu ke Sabah. Keyakinan ini terbentuk bahkan sebelum timbulnya masalah politik terbaru oleh ahli politik Filipina dengan memasukkan peta Sabah di pasport Filipina. SAPP menyedari dasar eksplisit kerajaan persekutuan PN untuk memerangi pendatang tanpa izin, terutama di Sabah.

SAPP juga melihat bahawa pematuhan MA63 (Perjanjian Malaysia 1963) dapat dicapai seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri pada bulan Mac tahun ini ketika dia melancarkan kabinet persekutuan yang baru. Semasa kabinet persekutuan dibentuk, PM telah melantik satu menteri persekutuan, yang berasal dari Sabah, untuk bertanggungjawab terhadap MA63. Ini adalah langkah penting dan praktikal untuk Sabah.

SAPP juga tahu bahawa sebagai kerajaan PN di peringkat persekutuan dan negeri, dapat menghidupkan semula ekonomi Sabah untuk kesejahteraan dan kebahagiaan rakyat Sabah.

Selepas 12 tahun sebagai parti pembangkang di peringkat nasional dan negeri, esok akan menjadi permulaan baru bagi SAPP dan anggota yang setia yang telah berjuang tanpa henti untuk hak Sabah di Malaysia. Menjadi kewajipan kepada SAPP sebagai  ahli PN memberi SAPP untuk bekerjasama dengan parti politik lain di bawah kepimpinan Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin, untuk mewujudkan masyarakat yang lebih progresif.

Presiden: Datuk Yong Teck Lee
Timbalan Presiden: Edward Dagul
Timbalan Presiden / Setiausaha Agung: Datuk Richard

Author: SAPP Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *