Empangan Papar: Cabaran petani gagal dijawap kali kedua di Mahkamah

KOTA KINABALU, 24 Ogos 2020: Kerajaan sementara Warisan sekali lagi gagal memberikan jawapan mengenai siapa yang menyetujui surat niat untuk membina Empangan Papar, kata Aloysius Danim Siap.

Jurucakap ketiga-tiga plaintif, Aloysius, yang juga merupakan aktivis dari Penampang, mengatakan keputusan Mahkamah mengenai keputusan semakan undang-undang oleh tiga orang penduduk Penampang harus ditangguhkan kerana pertimbangan dan penilaian lebih lanjut Mahkamah dalam membuat keputusan, disebabkan Responden gagal memberikan jawapan kepada pertanyaan Hakim Mahkamah Tinggi semasa prosiding mahkamah sebelumnya.

“Ini adalah kali kedua pihak kerajaan gagal menjawab pertanyaan yang sama yang diajukan oleh pengadilan,” katanya.

Ketiga-tiga penduduk kampung Penampang telah memulakan semakan undang-undang untuk mencabar kesahihan surat niat untuk membina Empangan Papar yang kononnya dikeluarkan kepada dua syarikat Wira Syukur (M) Sdn Bhd yang berpusat di Selangor, sebuah syarikat yang mempunyai kaitan dengan projek Terowong dasar laut Pulau Pinang dan Pembinaan Maju Cemerlang Sdn Bhd.

Tindakan plaintif adalah dengan alasan bahawa dokumen bertarikh 10 Oktober tahun lalu adalah tidak sah kerana kedudukan Pengarah Jabatan Air, Datuk Amarjit Singh telah diisytiharkan tidak sah oleh Mahkamah Tinggi di sini pada 9 Oktober tahun lalu kerana pelantikan itu bertentangan Enakmen Air Sabah 2003, Seksyen 3 Enakmen.

Petani Dasius Kawang, 25, dari Kg Kalanggaan, Mositol Sondigon, 66, dari Kg Buayan dan Kurunbong, 59, dari Kg Kionop, harus datang dua kali untuk menghadiri sidang mahkamah yang ditunda untuk kali kedua. Salah seorang plaintif, Mositol, bahkan terpaksa berjalan kaki dari kampung asalnya ke Donggongon yang sejauh 28 kilometer kerana kenderaan tidak dapat melalui jalanraya tersebut apatah lagi dengan cuaca buruk.

Plaintif, yang merupakan penduduk kampung yang tinggal di luar bandar bergantung sepenuhnya pada pertanian dan pemburuan, kini bimbang tanah mereka akan musnah kerana hajat kerajaan untuk membina empangan dikawasan mereka. Pembinaan empangan Papar akan menjejaskan sekitar 11 kampung dan 4 ribu orang yang tanah dan kediamannya akan hilang buat selama-selamanya.

Dasius, yang telah tinggal di Kg Kalanggaan sepanjang hidupnya dalam lingkungan semula jadi yang dibina berdasarkan nilai budaya, sosial dan keluarganya mengatakan bahawa segalanya akan hancur jika empangan itu dibina dan memusnahkan tanah mereka.

Oleh Aloysius Danim Siap
Aktivis dari Penampang

Author: SAPP Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *