SPRM digesa untuk menyiasat unsur-unsur rasuah kes tanah Borneo Samudera

4804-1121132782

KOTA KINABALU, Oktober 2, 2018: SPRM telah didesak untuk menyiasat dengan teliti kes melibatkan Borneo Samudera Sdn Bhd (BSSB) dan ahli-ahli skim pekebun kelapa sawit Bagahak di Lahad Datu.

Datu Shuaib Mutalib, seorang aktivis politik, berkata beliau telah menerima banyak pertanyaan daripada orang yang terlibat dalam skim pekebun kecil yang bertanya, apakah status tuntutan mereka sekarang.

Kes ini merujuk kepada penghakiman tanah oleh Mahkamah Tinggi yang diterbitkan pada 26 Oktober 2014 di akhbar harian Daily Express di halaman depannya “Liew untuk membayar rekod RM557 juta”.

Tiga orang iaitu Siti Rahfizah Mihaldin, Samsuri Baharudin dan Ketua PKR Sabah Christina Liew yang kini menjadi Timbalan Ketua Menteri diarahkan membayar sejumlah RM557 juta. Mereka bersama-sama didapati bersalah sengaja merancang dan menganjurkan untuk menyalahi undang-undang yang melanggar pelanggaran JVA untuk memperoleh milik kira-kira 819 pekebun kecil (tanah JV kira-kira 12,000 ekar) untuk kegunaan dan manfaat mereka sendiri, mengetahui bahawa lot tersebut telah disuntik ke JV syarikat dan tanah itu telah dibangunkan sepenuhnya oleh syarikat JV dan BSSB sesuai dengan JVA.

Sekumpulan aktivis telah membuat laporan kepada SPRM untuk menyiasat kes ini secepat mungkin kerana keputusan itu telah ditangguhkan dari tahun 2014 hingga 2018 setelah menerima maklumat daripada pekebun kecil di Lahad Datu yang mendapati gangguan politik yang terlibat di mana kes yang sebelum ini dimenangi oleh Borneo Samudera Sdn Bhd dipercayai ditarik balik.

Campurtangan politik ini boleh menjejaskan kepentingan Borneo Samudera Sdn Bhd anak syarikat syarikat berkaitan kerajaan Sawit Kinabalu Sdn Bhd dan pekebun kecil yang terlibat.

Campur tangan politik ini boleh membawa kepada unsur-unsur kemungkinan rasuah atau penyalahgunaan kuasa oleh pihak berkuasa dan kumpulan itu menyeru penyelidikan SPRM yang mereka sanggup memberikan maklumat lanjut jika perlu.

Adalah dicadangkan bahawa SPRM mengambil bukti dari syarikat Borneo Samudera, pekebun kecil dan sebagainya.

Author: webmaster

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *